Friday, October 31, 2008

conceptualisme Photography Art


Cuba nak mengetengahkan konsep satu aliran seni "comceptualisme" didalam seni fotografi
dimana penggabungan beberapa gambar bersiri yang memfokuskan subjek matter,samaada objek ataupun warna didalam sesuatu karya "conceptualisme art ini" disini saya mengutamakan kepada subjek(Burung Merpati) dan warna ( Merah ) didalam penghasilan karya ini.

Tuesday, October 14, 2008

Potraiture Series | Part 03


nie outdoor potraitue part 3 yang dianjurkan oleh Photoskool thanks aga to my friend ferol ajak aku shoot sekali lagi
dan thanks kepada sifu-sufu yg ada terutama Mr adhadi Mohamad hhuhu best giler shoot model nie wa cakap lu.. tak lupe juga thanks to kamal again cause kasi pinjam lense mahal ko tue.. uhuhu
Kamera : D80
Lense : 70-200mm f2.8 & 85mm f1.4
Model : Miss Liza
Venue : Taman Warisan Putrajaya


Potraiture Series | Part 02






Sesi Outdoor Photografi ini telah dianjurkan oleh Forum Photoskool Thanks Kepada Bro Ferol Kerama Bawak aku sekali join outing nie.. memang best dah thank kepada sifu-sifu yg memberi tunjuk ajar.. dan tak lupe kepada my good friend kamal kerana bagi pinjam lense maha.. huhuh

Kamera : D80
Lense : 70-200mm f2.8 , 50mm 1.8 & 85mm f1.4
Model : Vanessa




Oren Pictures | herMANISmail Photograpic


Disebabkan atas nasihat kawan-kawan dan nasihat pakar my own brand for fotografi telah di re-branding semula
Daripada "OREN PICTURES" kepada "herMANISmail Photograpic"
Herman Ismail
0176719934

Monday, October 13, 2008

Light experiment | trail Light siries




Hari Minggu Lepas disebabkan keboringan yg amat sangat aku keluar jalan jalan jumpa member aku kat studio dia di Taman See Park PJ.. Seronok berborak ngan member aku sorang nie walaupun baru kenal tapi rasa macam dah lama jer kenal dia.. dia seorang photographer pro yang tak kedekut ilmu.. banayk benda dapat belajar dari dia.. tanyala dari segi teknikal hinggalah pekara2 mengarut pasti tanpa segan silu dia akan jawap..
lepas aku menghabiskan masa kat studio dia aku rasa boring plak.. lagipun member aku tgh ada assigment malas la nak kacau.. terus la blah.. dlam perjalanan pulang terfikir nak buat experiment about lighting terutama trail light nie.. so try la.. gambar-gambar diatas adalah hasilnya.. aku rasa oka la.. bleh la.. setting tuk gambar2 diatas mudah jer.. anda perlukan kamera, lense yang sesuai (wide lense Lagi bagus ) Tripot dan kereta gen2(x kesah kete ape@ moto pun bleh) tue dari segi peralatan. dari segi teknikal pula.. seperti di bawah:

Camera:
Nikon D80
Exposure: 15 sec (15)
Aperture: f/22
Focal Length: 20 mm
ISO Speed: 200
Exposure Bias: -3 EV
Seronok jugak buat experiment nie but seronok gak keluar duit bayar minyak keta.. uhuhuhu aku habis dalam RM40 satu malam tue jer.. tak perla demi kepentingan Seni :) Now secara rasminya gambar2 diatas menjadi siri aku yang pertama.. dan inshallah akan banyak lagi menyusul selepas ini.
P/s : Lokasi penggambaran : Federal Hightway, Jalan Bukit Bintang, Jalan P.Ramli, Jalan Ampang, Jalan Kuching, Jalan Bangsar dan NPE Highway..

Thursday, October 9, 2008

Family Foto Aidilfitri 2008 | Ismail's Family






hello all.. semua gambaq nie diambil semasa hari raya pertama di rumah aku di ampang.. nie lah keluarga aku.. kaluarga En Ismail & Pn Zabedah Tak lah sebesar mana family aku nie cume orang-orangnya yg besar..
hemmm.. sebenarnya masa sesi photoshoot nie banyak kesukaran yg berlaku.. macam macam la.. susah nak kumpulkan ahli keluarga aku utk bergambar ni.. terutama ayah aku.. memang susah nak bergambar.. puas aku memaksa.. last-last dapt la jugak paksa ayah aku nie.. hemm mula2 mak shoot pagi raya tapi nak magrib baru dapat berkumpul.. semuanya menghilangkan diri sibuk beraya umah kengkawan..
aku rasa la.. nie gamba pertama kami sekeluarga yg dapat dirakam dengan agak baik ( semuanya ada + alatan Yg Baik ) sebelum nie tak ada.. ada pun gambar masa kami kecil jer... huhuhhuhu..
dalam gamba nie herman ( baju oren ), Seri Wahyuni ( Yg Pompuan tue *Dah nak kawen) Khir amin ( Baju Meroon ), Sharil ( Baju Hijau Lumut ) Sharul ( Baju Berbelang Tue )
Hemmm bile tgk balik gamba nie teringat masa kecik2 selalu gaduh2 dan berebut rebut tapi dah besar semuanya okey... sampai dah tak ingat bila kali terakhir kami gaduh ada barang pun bleh share.. huhuhu..
terinagt masa berkumpul nak ambik gambar nie mak aku bleh cakap "maner lagi bebudak macam sikit jer?" kitaorang pun cakap senuanya dah ada la.. maner ada bebudak lagi.. adik aku mencelah " nak tambah satu lagi ke?" satu rumah tergelak besau.. termasuk la ayah aku yg susah nak gelak tue.. uhuhuhu tue la bila masa kami kecil rasa macam ramai jer but bila dah besar nie jadi macam kurang jer macam tak cukup korum huuhu...
Apa-apa pun I love you all my family..



Wednesday, October 8, 2008

Lense | Nikkor 50mm f1.8

1. Mini Car At Petaling Street
2. Mini Car At Petaling Street
3. Coffee At Starbuck Alamanda Putrajaya
4. Bebudak Cina At Petaling Street
Picture 5-8 Flower at My Mum's House

All This Pictures taken with Nikon D80 + Nikkor 50mm f1.8 Lense

p/s : Photographer should have this prime lense as one on the collections

Tuesday, October 7, 2008

Friday, October 3, 2008

Selamat Hari Raya | Maaf Zahir Batin


Get Hari Raya Graphics Here



Di Sini saya Ingin Mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin Kepada Semua Rakan-Rakan Dan Pembaca
Blog Sekalian. Semoga syawal Kali Ini memberi Seribu rahmat dan Kegembiraan Kepada Anda Semua.

" SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR & BATIN "

Iklas Dari Hermanzs Ismail